Förvaring & Hållbarhet

Ägg bör förvaras svalt i kylskåp, svalskåp eller skafferi för längsta hållbarhet. 

Förvaring

Vänd den toppiga sidan nedåt, eftersom den lilla luftblåsa som finns i ägget då hamnar överst och förhindrar gulan mot att gå emot skalet. Enligt lag märks alla ägg med en bäst före tid på 28 dagar, men i regel kan du konsumera ägg långt efter passerat bäst före datum.

Frysa Ägg

Du kan inte frysa hela ägg i skalet, då förstörs konsistensen. Däremot går det utmärkt att knäcka ägget, vispa upp det och sedan frysa.

Färskt eller gammalt?

Om du placerar ett färskt ägg i ett glas vatten så lägger det sig ner på botten. Efter en dryg vecka ställer det sig upp och när det börjar bli gammalt flyter det upp till ytan. Anledningen är att ägget andas genom skalet och avdunstar vatten. I äggets ände finns en liten luftblåsa som växer när den får mer utrymme.

Ett annat sätt är att studera ägget när det är knäckt. Ett färskt ägg har en hög gula med en fast och tjock vita närmast gulan. Ett äldre ägg är något tunnare och flyter ut mer. Men ett äldre ägg är inte sämre än ett färskt – så länge det ser gott ut och inte luktar illa är det bara att äta och njuta!