Äggskola

Ägg är ett fantastiskt livsmedel. Det innehåller nästan allt vi behöver för att växa och må bra. Dessutom är ägget hållbart, klimatvänligt och så användbart att det knappt går att räkna upp alla sätt du kan äta det på. Att producera ägg är en konst, som kräver kunskap och koll på detaljerna i alla led från höna till leverans.

ÄGGETS RESA FRÅN GÅRDEN TILL BUTIKEN

1

Ägget resa börjar på en avelsgård där tuppar befruktar äggen. Det befruktade ägget ruvas sedan på ett kläckeri i 3 veckor. Efter att kycklingarna kläckts flyttar de till en uppfödare där de får en försmak av livet på gården.

2

När hönan är ca 18 veckor har hon bott in sig i hönsgården och är mogen att börja värpa. Några veckor senare når hon full värpning och värper i snitt ett ägg om dagen. I takt med att hönorna blir äldre värper de allt större ägg

3

Äggen tas om hand i ett närliggande packeri där de kontrolleras, märks och packas för att sedan levereras ut till butiker, restauranger eller livsmedelsindustrin.

UTE, INNE OCH EKO

Produktionen av svenska ägg uppfyller hårda krav på djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. Alla ägg som säljs ska märkas så att det går att se vilket produktionssystem och vilket land ägget kommer ifrån. Sifferkoden gör det även möjligt att spåra vem som har producerat ägget.

Den första siffran i koden som är tryckt på ägget redovisar produktionsmetod.

Ekologisk produktion
Våra ekologiska ägg kommer från hönor som får ett ekologiskt odlat foder. Vi är certifierade enligt KRAV, vilket ställer särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. De hönor som värper våra ekologiska ägg lever i mindre grupper än vanliga frigående höns och kan välja att gå fritt inne eller ta en sväng utomhus när vädret tillåter.

Frigående utomhus
Utehönsägg är namnet på de ägg som kommer från höns som får välja fritt mellan inomhus- och utomhusmiljö. De har samma faciliteter som hönorna som är frigående inomhus, det vill säga kan röra sig fritt och har tillgång till rede, ströbad, upphöjd sittpinne och rätt mixat vegetabiliskt foder. Skillnaden är bara att de precis när de vill kan gå ut en sväng för att picka lite utomhus.

Frigående inomhus
Äggen kommer från höns som rör sig fritt inomhus och har tillgång till rede, ströbad och upphöjda sittpinnar. Äter rätt gör de också. Bara vegetabiliskt foder som är väl sammansatt av vete, korn, havre och soja.

Inredd bur
De höns som bor i inredda burar har tillgång till värprede, sittpinne och ströbad för att de ska kunna utöva sina naturliga behov. Fodret är rakt igenom vegetabiliskt såsom vete, korn, havre och soja i en mix som säkerställer att hönan får alla de näringsämnen hon behöver.

 

ÄGGETS OLIKA 
PRODUKTIONSFORMER


0 = ekologisk produktion
1 = frigående utomhus
2 = frigående inomhus
3 = inredda burar

DEN ROSA CHECKEN

Förutom koden som anger produktionsmetod, ursprungsland, stall och äggproducent, kan ägget också vara märkt med en
rosa check. Ägg med rosa check är certifierat i enlighet med svensk äggkvalitet.

Den rosa checken garanterar att hanteringen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

OLIKA STORA ÄGG

När kvalitetskontroll och genomlysning är klar sorteras äggen efter storlek. Märkningen av äggets storlek anges på den vita klisteretiketten som sitter på förpackningen.

Ägg som väger mer eller mindre än ovan kommer aldrig ut till butikerna. Istället skickas de äggen till industrier som till exempel torkar och använder dem till kakmixer och annan matlagning.

ÄGGETS ANATOMI

ÄGG ÄR KLIMATSMART

Maten står för omkring 25 % av Sveriges utsläpp av klimatgaser räknat från jord till bord.

Jämfört med många andra animaliska livsmedel gör äggen ett mycket litet avtryck i miljön. Ett kilo ägg bidrar sammanlagt med klimatgaser motsvarande 1,2 kilo koldioxid. Som en liten jämförelse är den siffran för griskött 4,3 kilo.

Äggens förhållandevis små negativa miljöeffekter beror bland annat på låg energiåtgång och liten mängd bekämpningsmedel i produktionen. Bidraget till försurning och övergödning är också mycket lågt i förhållande till andra livsmedel.

PROTEINRIK SUPERMAT

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen vi behöver för att växa och må bra.

Till exempel består det av rent protein och i en sådan sammansättning att det kan utnyttjas till nästan 100 % i uppbyggnaden av kroppsceller. Det gör ägget till ett perfekt livsmedel för den som tränar eller helt enkelt bara vill må bra och känna sig pigg.
Fantastiskt nog innehåller ägg alla vitaminer utom vitamin C.
Så drick gärna ett glas juice till frukostägget!

Ägg har också ett lågt glykemiskt index vilket innebär att det hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn och hälsosam nivå.

 Näringsvärden

Per 56 gr ägg (utan skal) 63g ägg minus skal 7g =56 g

Kcal

kJ

Protein

Fett

Varav mättat fett

Ägg rått, Ekologiskt

79

331

6,9g

5,7g

1,6g

Ägg rått, Konventionellt

77

322

6,9g

5,4g

1,5g

Äggvita ca 37g

15

64

3,7g

0g

0g

Äggula ca 19g*, Ekologiskt

62

260

3,1g

5,6g

1,6g

Äggula ca 19g*, Konventionellt

61

253

3,0g

5,4g

1,4g

 

Snittägget väger 63 g.
* 63 g ägg består av ca 7 g skal, 37 g vita och 19 g gula.

 
Vitaminer och mineraler per 56 g.
Ägg rått, Ekologiskt
Vitaminer och mineraler per 56 g.
Ägg rått, Konventionellt
Rekommenderat intag av vitaminer och mineraler. Snitt män & kvinnor 18-60 år.

Retinol (A-vitamin)

141µg

131µg

800µg

D-vitamin

0,82µg

0,80µg

10µg

E-vitamin

3,30mg

3,10mg

9mg

Tiamin (B1-vitamin )

0,04mg

0,04mg

1,23mg

Riboflavin (B2-vitamin)

0,26mg

0,25mg

1,40mg

B6-vitamin

0,06mg

0,06mg

1,35mg

Kalcium mineral

30mg

29mg

800mg

Järn

1,10mg

0,94mg

12mg

Zink

0,74mg

0,73mg

8mg

Selen

15,3µg

12,7µg

55µg

Kolesterol

217,9mg

190,4mg

 

Folat

47µg

48µg

325µg

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-12-15

FRÅGOR OCH SVAR OM ÄGG

Kan jag frysa ägg?
Ja, men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas.

Är kolesterolet i ägget farligt?
Kolesterol är ett sorts fett som bara finns i animaliska livsmedel, det vill säga ägg, kött och mejeriprodukter. Innehållet av kolesterol i ett ägg är cirka 190 mg. Kolesterol har flera viktiga funktioner i kroppen. Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna producera hormonet kortisol, de manliga och kvinnliga
könshormonerna och vitamin D. I levern omvandlas en del av kolesterolet till gallsyror som behövs för att bryta ned fett.
Tidigare ansåg forskarna att man skulle minska sitt intag av kolesterol via maten eftersom ett högt kolesterolvärde i blodet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet man att det kolesterol vi får i oss med födan påverkar kolesterolhalten i blodet mycket lite. Merparten av det kolesterol som kroppen behöver producerar kroppen nämligen själv. Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer.

I ägget finns en snodd – vad är det?
Äggsnodden består av lite tjockare tvinnad äggvita som håller gulan på plats i mitten av ägget. Att äggsnodden har något gråare färg beror på att äggvitan här har en högre torrsubstanshalt.

Varför är äggvitan ibland lösare i konsistensen?
Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita.
Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.

Varför skiftar gulans färg mellan olika ägg?
Gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönan har fått.
Färgen har inget med näringsinnehållet att göra.

Varför har vissa ägg flera gulor?
Unga höns kan värpa ägg med flera gulor, vilket beror på ”omognad” i hönans äggproduktion. Hönan släpper helt enkelt två äggulor samtidigt.

Varför är äggskalet ibland tjockt och ibland tunt?
En ung höna värper små ägg, och eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.

Varför blir en del ägg stora och andra små?
Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

Kan äggen ta smak från annan mat?
Ett ägg har 7-8000 små porer som har en sammanlagd yta på 2 kvadratmillimeter. Genom dem ”andas” ägget vilket innebär att det i sällsynta fall kan ta upp smak från annan mat. Undvik därför att förvara äggen tillsammans med rökta eller starkt doftande råvaror. Låter du äggen vara kvar i förpackningen skyddas de mot påverkan.

Varför är äggen bruna ibland?

Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.

Varför flyter ägget ut?

Äggvitan består naturligt av både tjockare och tunnare vita. Stora ägg har i regel tunnare vita än små ägg.

Hur vet jag om ett ägg i kylskåpet är kokt eller inte?

Snurra ägget på ett plant underlag. Snurrar det jämnt är det kokt, ojämnt är det rått. Du kan också prova att stoppa det snurrandet ägget genom att sätta fingret på det och snabbt släppa. Fortsätter det att snurra något när du lyfter fingret är det okokt.

Hur kokar man ett ägg?

Ett löskokt ägg ska kokas i ca 3 minuter, ett krämigt i ca 5 minuter och ett hårdkokt i 8-10 minuter. Tänk på att koktiderna varierar med äggets storlek – ett stort ägg tar något längre tid att koka. Det finns smarta äggtimers som man lägger i kastrullen och som visar när ägget är klart. Tänk på att lägga i äggen i kallt vatten och ta tiden när de första bubblorna syns. Lägger du dem i kokande vatten spricker de.

Varför är vissa ägg svåra att skala?

Om ett kokt ägg är svårt att skala beror det på att ägget är alltför färskt. Tänk på det om du planerar att servera ägghalvor på julbordet eller påskbuffén – köp gärna äggen lite tidigare så blir förberedelserna enklare. Skalningen underlättas också om du kyler ägget direkt efter kokning.

Hur tar man reda på om ett ägg är färskt?

  • Ett färskt ägg sjunker i vatten och blir liggande på sidan.
  • Ett knäckt färskt ägg har hög gula och tjock vita intill gulan.
  • Ett färskt ägg har liten luftblåsa.

Varför är gulan ibland extra gul?

I Sverige används inga syntetiska färgämnen i hönans foder. Äggen får sin gula färg ifrån framför allt tagetes och paprikapulver som finns i hönans foder.